Radiobølger: Limpan av Allan Edwall

Allan Edwall

NRK Radioteatret – Limpan

07. April i år sendte NRK P2 et radioteater basert på romanen Limpan av den svenske forfatteren og skuespilleren Allan Edwall, en mann som for folk flest blir husket i rollen han hadde som faren til Emil i Lönneberget. Men Edwall gjorde så utrolig mye annet, som også burde ha vært kjent for almenheten.

I 1977 skrev han boken Limpan, som var et ganske krast, men også humoristisk oppgjør med byråkratiet og den enkelte sin plass sosialdemokratiet. Det handler om Charles «Limpan» Lindbergh, en alkoholiker, mislykket far og ektemann, arbeidsledig og utstøtt, som har kommet til den konklusjon at han er naturens eget feilgrep og skriver således et brev til myndighetene der han ber dem om å ta seg av å nødslakte ham. Det høres jo rimelig mørkt ut, og det er det da også til dels. Men det er også gjort med både varme og humor. Leseren blir tvunget til å forholde seg til jeg-personen, selv om det til tider er ubehagelig. Det ubehagelige er egentlig en rød tråd gjennom hele boka. Limpan er ingen martyr. Han blir ikke fremstilt som en som man skal ha udelt sympati for. Jeg tror Edwall ønsket å gjøre det litt ubekvemt for leseren, for det er først da at man merker Limpans nærvær.

nrk radioteatret

Nå har som nevnt NRK gjort en oppdatert radioversjon av denne boka, fortsatt basert på boka, men også teaterforestillingen som senest ble satt opp i Sverige i 2012 med smått legendariske Johannes Brost i hovedrollen. I NRK sin radioversjon er det Ingar Helge Gimle som gestalter rollen som Limpan, og det gjør han med bravur. Dette er 43 minutter med strålende radioteater, som anbefales på det varmeste. Og du kan høre hele forstillingen på spilleren her:

Limpan 1983

Limpan er også spilt inn som langfilm i 1983 med Edwall selv i hovedrollen. Filmen ligger ute i ni deler på You Tube og jeg legger ved første del her, så finner dere enkelt resten ved å søke opp Limpan på You Tubes søkefunksjon. Jeg har ikke sett filmen selv, men det lille jeg har fått med meg, gjør at jeg nok skal ta en titt.

Linker:

Mer om Allan Edwall

Intervju med Johannes Brost i rollen som Limpan fra 2012

 

En kommentar om “Radiobølger: Limpan av Allan Edwall

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s