Back to the 80’s – Musikkvideoer

video collage

En gang, jeg må ha vært rundt 13 år, så husker jeg at jeg drømte at et band jeg var veldig glad i, 10cc, hadde laget film til en av sangene sine. Dette var på slutten av 70-tallet og fortsatt tre-fire år før musikkvideoer ble et begrep. Det er en rar drøm å tenke tilbake på nå i 2014, hvor all verdens musikkvideoer er bare et tastetrykk unna. Nå burde jeg jo definitivt ha presentert en fet video med 10cc, men akkurat på det punktet gjorde de ikke særlig inntrykk. Tror den beste videoen jeg har sett av 10cc var den jeg drømte den gangen.

Men jeg skal gjøre et forsøk på, er å hente opp de første musikkvideoene som gjorde stort inntrykk på meg. Det var rundt 1981 at NRK så vidt begynte å sende noen musikkvideoer, men det var på Svensk TV de fleste bra musikkprogrammer gikk, og det var her noen videoer ble brent inn i minne. La meg starte med den videoen jeg husker aller best. Og den har en litt rar historie. Den ble nemlig ikke sendt på NRK eller SVT, men derimot på kabelanlegget direkte fra en TV-butikk nede i sentrum. Jeg bodde i Tvedestrand og gutta på Karlsens Elektro hadde av en eller annen grunn koblet seg på en UHF-kanal og sendte ut fra en videospiller en tre-fire videoer. Og de sendte dem om og om igjen, noe som definitivt ikke var hverdagskost i årene før VHS-maskinen inntok de norske hjem. En av de sendte videoene var denne perlen fra ABC. Jeg må ha sett den minst ti ganger den dagen. Gutta på Karlsen ante nok ikke helt hva de drev med, men jeg er dem evig takknemlig for uansett.

Storveis musikk, og en video som imponerte. Jeg hører fortsatt den dag i dag ganske ofte på ABC, og spesielt første plata The Lexicon of Love. Neste video er med et annet populært britisk New Romantic-orkester. Spandau Ballet gjorde inntrykk med en video som nå i ettertid fortoner seg svært homoerotisk. Tro det eller ei, men det var altså musikken som fanget meg her, og helt sikkert den litt kvasikunst-aktige stilen. Men at det også var masse unge menn, og mye bare overkropper gjorde tydeligvis ikke samme inntrykk.

Human League var lenge et av mine favorittband. Jeg hørte nesten utelukket på britisk pop og synth i begynnelsen av 80-tallet og Dare med Human League ble spilt minst en gang om dagen i perioder. «Love Action» var mitt første møte med bandet visuelt.

En musikkvideo som gjorde dypt inntrykk var definitivt «Ghost Town» med The Special. Både låta og bildene brant seg fast. Og sånn i ettertid står vel kanskje denne seg bedre enn de fleste. Dette var mørkere, skjevere og ikke minst litt farligere enn ting jeg vanligvis hørte på. I etterkant er det solokarrieren til Terry Hall jeg har fulgt, og jeg hørte ikke så mye på The Specials, bortsett fra denne låta. Men «Ghost Town» er til gjengjeld en av de største fra denne perioden. Også var de jo av alle ting fra Coventry!

Grace Jones var et underlig bekjentskap tilbake på tidlig 80-tall. Jeg syntes hun var i overkant skummel og rar, men det var noe i musikken som fascinerte meg, og jeg husker veldig godt at jeg følte meg neste dratt mot denne låta uten helt å ville det. Denne sangen er til dags dato en av mine personlige favoritter. Og jeg syntes fortsatt at Grace Jones er skummel.

Den siste videoen jeg husker svært godt fra tidlig 80-tallet er ironisk nok «Video Killed the Radiostar» med The Buggles. Dette var sangen som var den første musikkvideoen som ble vist når MTV startet opp, men det ante ikke jeg noe om den gangen. At det var Trevor Horn, mannen bak blant annet suksesser som nevnte ABC og  etterhvert Grace Jones, som stod bak, gjør på en måte denne posten komplett.

Det er mange andre videoer jeg kunne tenke meg å hente frem, så det blir nok en oppfølger til denne posten. Men i denne omgang holder det med disse seks. Dette er definitivt musikkvideoer jeg husker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s