Jeg Fant, Jeg Fant: Volga, den store hotellvognen

GAZ Volga 1975

På seksti og syttitallet i Norge var det fortsatt bare de priviligerte som hadde råd til ny dyr bil. Og billige varianter for dem som drømte om en bil ingen andre hadde hatt i eie før dem, dukket opp i fleng. De fleste var fra Øst-Europa. Skoda, Lada og Moskvitch var de ledende merkene. Men den sovjetiske panservognen, Volga, fikk aldri samme fotfeste blant norske bilkjøpere. Volga solgte ikke så mye i Norge.

Denne annonsen er fra Vi Menn i 1975, og her kan man se at den store varevognen kostet 41. 800,-, mens personbilen kostet 36. 900,-. Varevognen kunne ha opp til hele syv sitteplasser, og var tung som en liten lastebil. Omregnet til dagens pengeverdi ville varevognen kostet ca. 193 000,- og personbilen 170 000,-. Og det er nok mye av forklaringen på hvorfor Volga ikke fikk samme innpass som Moskvitch og Skoda. Volga ble rett og slett for dyr. Bilen var et statussymbol i hjemlandet og selveste Leonid Brezhnev ble stadig vekk observert i den dyreste modellen.

GAZ Volga'_in_Estonia

Designet på Volgas modeller fra 70-tallet var tydelig inspirert av vestlig bilmerker som Plymouth Valiant, Mercedez Benz W114 og Volvo 140. Konela Norge prøvde altså en stund på 70-tallet å selge Volga i Norge, uten særlig stor suksess.

Jeg hadde en bestevenn i fjerde klasse som var Volga-entusiast på sin hals. Det hadde selvfølgelig alt med farens valg å gjøre. Faren var AKP-ML’er fra et besteborgerlig hjem på Frogner i Oslo, som hadde flyttet til Indre Østfold for å jobbe som bonde. Men noe av vestkanten hang fortsatt igjen i faren, for mens min far humpet rundt i en gammel Moskvitch fra 1968, kjørte han en helt ny Volga syv-seter. Og tro meg, det var en rimelig stor og kul bil. – Den blir kalt den store hotellvognen, proklamerte min venn stolt. Og, joda, vi var en gang 11 barn og to voksne i den bilen, når vi skulle over grensa til Sverige for å hamstre sukker og kaffe i midten på 70-tallet.

Volga_Estate_Anvers

Volga overlevde faktisk glasnost i Sovjetunionen, og når Russland var tilbake på kartet, ble det fortsatt produsert Volga. I 2006 fusjonerte Volga med Daimler Chrysler, og den dag i dag er Volga på markedet, men i Norge er det omtrent ikke lengre å se, noe den jo egentlig aldri har vært, med unntak av den nevnte bilen til den besteborgerlige kommunisten. Men det er tross alt bare i mitt univers.

En kommentar om “Jeg Fant, Jeg Fant: Volga, den store hotellvognen

  1. Volga solgte som hakka møkk på 50 og 60 tallet og sammen med Pobeda var det de mest brukte taxibilene gjennom 50 og 60 tallet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s