På seksti og syttitallet i Norge var det fortsatt bare de priviligerte som hadde råd til ny dyr bil. Og billige varianter for dem som drømte om en bil ingen andre hadde hatt i eie før dem, dukket opp i fleng. De fleste var fra Øst-Europa. Skoda, Lada og Moskvitch var de ledende merkene. Men den sovjetiske panservognen, Volga, fikk aldri samme fotfeste blant norske bilkjøpere. Volga solgte ikke så mye i Norge.
Denne annonsen er fra Vi Menn i 1975, og her kan man se at den store varevognen kostet 41. 800,-, mens personbilen kostet 36. 900,-. Varevognen kunne ha opp til hele syv sitteplasser, og var tung som en liten lastebil. Omregnet til dagens pengeverdi ville varevognen kostet ca. 193 000,- og personbilen 170 000,-. Og det er nok mye av forklaringen på hvorfor Volga ikke fikk samme innpass som Moskvitch og Skoda. Volga ble rett og slett for dyr. Bilen var et statussymbol i hjemlandet og selveste Leonid Brezhnev ble stadig vekk observert i den dyreste modellen.
Designet på Volgas modeller fra 70-tallet var tydelig inspirert av vestlig bilmerker som Plymouth Valiant, Mercedez Benz W114 og Volvo 140. Konela Norge prøvde altså en stund på 70-tallet å selge Volga i Norge, uten særlig stor suksess.
Jeg hadde en bestevenn i fjerde klasse som var Volga-entusiast på sin hals. Det hadde selvfølgelig alt med farens valg å gjøre. Faren var AKP-ML’er fra et besteborgerlig hjem på Frogner i Oslo, som hadde flyttet til Indre Østfold for å jobbe som bonde. Men noe av vestkanten hang fortsatt igjen i faren, for mens min far humpet rundt i en gammel Moskvitch fra 1968, kjørte han en helt ny Volga syv-seter. Og tro meg, det var en rimelig stor og kul bil. – Den blir kalt den store hotellvognen, proklamerte min venn stolt. Og, joda, vi var en gang 11 barn og to voksne i den bilen, når vi skulle over grensa til Sverige for å hamstre sukker og kaffe i midten på 70-tallet.
Volga overlevde faktisk glasnost i Sovjetunionen, og når Russland var tilbake på kartet, ble det fortsatt produsert Volga. I 2006 fusjonerte Volga med Daimler Chrysler, og den dag i dag er Volga på markedet, men i Norge er det omtrent ikke lengre å se, noe den jo egentlig aldri har vært, med unntak av den nevnte bilen til den besteborgerlige kommunisten. Men det er tross alt bare i mitt univers.
Volga solgte som hakka møkk på 50 og 60 tallet og sammen med Pobeda var det de mest brukte taxibilene gjennom 50 og 60 tallet.