Huskestua: Jolly , en søndagssigarett til hverdagspris

Reklame Jolly Sigaretter 1959

Dette er en reklame hentet fra Aftenposten i April 1959. Conrad Langaard satset på positive, velklingende navn på sine sigarettmerker, og Jolly, det var en riktig så festlig sigarett. Jeg liker spesielt slagordet «En Søndagssigarett til hverdagspris». Og prisen, da? Jo, det er nok noe i det min far alltid påstod når jeg var ung. At alt var så billig før. Nå var nok en del ting relativt mye dyrere før, så påstanden holder ikke helt mål,  men en tyvepakning med Jolly Sigaretter kostet altså i 1959 tre kroner og ti øre. Det tilsvarer i dag, i følge konsumprisindeksen på SSB, 36 kroner og 42 øre. Så ja, du hadde til dels rett, fatter’n. Sigaretter var i alle fall mye billigere før.

La oss ta en titt på flere slike fjonge sigarettrekalmer fra gamle dager. Denne Blue Master-reklamen har jeg sans for, sporty og sunn, som den fremstår. Og Blue Master hadde det tøffeste designet. Bildet av en villhingst, og med teksten American Toasted  Cigarettes under, det slo nok godt an i slutten av 50-tallet her i Norge. Den andre Blue Master -reklamen er hentet fra 20 år tidligere i tid. Annonse er fra 20 April 1939, også her spilles det på friskhet.

Reklame Blue Master apr 1956Rekalme Blue master 20 april 1939

Mentolsigaretter gjorde sitt inntog på begynnelsen av 60-tallet, spesielt rettet mot et kvinnelig publikum. Her hadde man altså sigaretten som ga deg god ånde. Ungdommelig, frisk og ikke minst kul. Annonsen er fra 6. april 1963.

Reklame Cooly 06 apr 1963

Fra samme avis fant jeg også en pipe-reklame. Her er igjen tema sport og friluft. Herlige feriedager med pipe og skirenn.

Reklame herlige feriedager med G larsen pipefabrikk 06 apr 1963

Rullings var for mannfolk. Noe bare ekte menn med hår på brystet røkte. De som var litt røffere, og tålte litt sterkere tobakk. Og det var rimeligere å røyke. En pakke rullings av type Gull Snitt f.eks. kostet fire kroner og sytti øre i 1965. Igjen kan vi sammenligne med konsumprisindeksen, og slår fast at prisen tilsvarer i dag 45 kroner. Reklamen slår for øvrig fast at denne tobakken er rullevillig, et ord jeg ikke ante var i bruk.

Reklame Gull Snitt Rullevillig 06 mai 1965

Vi avslutter denne sigarett-kavalkaden med en annonse fra 1974, året før tobakksreklame ble forbudt. South State var den aller første sigaretten jeg prøvde meg på. Husker at en kompis rappet farens pakke med South State uten filter, og vi hostet oss gjennom to-tre sigaretter, ble grønne i trynet og kastet opp. Men røyke, det skulle vi, ellers ville vi jo aldri bli kule nok.

Reklame South State 1974

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s