Riller (# 014) – Autumn Leaves

Billy Vaughn autumn Leaves

BILLY VAUGHN AND HIS ORCHESTRA
«AUTUMN LEAVES»
fra Autum Leaves (1963)


Riller i dag skal handle om en låt som er innspilt i minst 3000 versjoner gjennom årene.  Den franske melodien «Les feuilles mortes», skrevet av den ungarsk-franske musikeren Joseph Kosma i 1945, med tekst av  Jacques Prévert, og gjort kjent i den franske filmen Les portes de la nuit året etter. Den amerikanske låtskriveren  Johnny Mercer gjorde en engelsk tekst, kalte den Autumn Leaves og resten er historie. Nat King Cole, Frank Sinatra, Yves Montand, Edith Piaf, listen er lang over de mangfoldige innspillingene av denne vakre melodien. Den har et vemod, og en stemning som alltid setter meg litt ut på en bra måte.  Jeg landet på en Easy Listening-versjon av Autumn Leaves, rett og slett fordi den er som skapt for et slikt arrangement, og amerikanske Billy Vaughn og hans orkester gjør den helt perfekt.

Per Husby anne lande cdcover

Av alle versjoner har jeg  også stor sans for en norsk variant. Ikke nødvendigvis fordi det er den beste versjonen, det er den nok sannsynligvis ikke. Men det skjer noe med denne melodien i samarbeidet mellom Per Husby og Anne Lande. De har en flott kjemi, og gjør sin helt særegne versjon av denne klassikeren. I norsk språkdrakt heter melodien «Savn» og er å finne på albumet Sakte Sanger fra 2006.

 

Til slutt tar vi med en versjon, en av de mest kjente variantene av Autumn Leaves, fremført av Nat King Cole fra hans eget TV-show i Oktober 1957.


The falling leaves

Drift by the window
The autumn leaves
All red and gold
I see your lips
The summer kisses
The sunburned hands
I used to hold.

Since you went away
The days grow long…
And soon I’ll hear
Old winter songs
But I miss you most of all
My darling, when autumn leaves start to fall…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s