Jeg fant, Jeg fant: Det var en gang på Tinget

Goebbels Norge mini

Jeg er vel ikke blant dem som følger veldig engasjert med i grunnlovs-feiringen, selv om jeg har blitt litt mer interessert i hvordan det hele foregikk tilbake i 1814, etter å sett noen gode dokumentarer og hørt på en del radioprogram om tema. Men når dette bildet lyste mot meg fra et gammelt norsk magasin, så var det ikke fritt for at jeg gjorde meg noen tanker om Norges frihet. Bildene er fra den 28. November 1940. Den dagen ble Oslo beriket med fornemt besøk fra det ypperste hold i Tyskland. Selveste Goebbels, propagandaministeren i Tyskland, stakk innom for å se til sin barndomsvenn Reichskommissar Terboven, og for å sjekke om han gjorde jobben sin.

Det som gjør bildene ekstra spesielle er jo at bildene av Goebbels og hans tvilsomme gjeng er tatt inne på Stortinget, og dermed blir det hele ekstra provoserende. Det er direkte ubehagelig å se disse menneskene inne i en sal som er selve symbol på vårt demokrati. Bildene er hentet fra et månedsmagasin som rett og slett het Bilder. Bladet ble første gang gitt ut i januar 1946, og første nummer bestod for det meste av bilder som man ikke hadde lov til å publisere under krigen. Legger også ved teksten som fulgte bildene. Dette er en tekst som er skrevet bare åtte måneder etter frigjøringen, og bærer klart preg av dette.

Goebbels Norge 2 mini

Goebbels Norge tekst

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s