En Helt Vanlig Dag i Oktober – Fredag 10. Oktober 1930

Sigurd Hoel en dag i oktober Aftenposten 10 10 30

En av mellomkrigstidens beste norske romaner er Sigurd Hoels «En dag i oktober». Den boka skal jeg komme grundig tilbake til senere i uka. Det slår meg når jeg nå leser denne boken om igjen, hvilket elegant virkemiddel det er å å skrive om bare en dag. For det er det han gjør, Sigurd Hoel i «En Dag i Oktober». En dag, en bygård, en by. Det er som kjent flere store litterære mesterverk som har flørtet med den idéen, og når Sigurd Hoel skrev sin bok, valgte han fredag den 10. oktober 1930 som dato. Handlingen ble altså lagt til en bygård ved St. Hanshaugen i Oslo, og handler om en rekke beboere der, og hvordan de opplever denne dagen og dets spesielle hendelser. Som sagt, mer om selve romanen senere. Jeg ble etterhvert nysgjerrig på denne dagen, den 10 oktober 1930, og fikk lyst til å gå tilbake til dagen gjennom Aftenpostens utgivelse fra denne dato. Nå er jo som kjent aviser en dag etter nyhetsmessig, så helt korrekt burde jeg jo egentlig hente frem avisen for 11. oktober. Og det var såpass mye gøy å hente frem fra begge datoer at jeg jukser litt og presenterer stoff fra både 10. og 11. Oktober. Sånn, nok snakket, vi drar nå tilbake til Sigurd Hoels Oslo i 1930. En helt vanlig dag i oktober.

Vi starter med forsiden av Aftenpostens Morgenutgave:

sigurd hoel aftenposten_1930-10-10(2)-1(Klikk på avisen for større versjon)

Overskriften på forsiden av Aftenpostens aftenutgave er en passende fortsettelse. Sigurd Hoels roman er jo ofte nevnt som den første psykoanalytiske romanen i Norge, og den 10 oktober 1930 var det jammen en lege som var i retten fordi man mente han drev med misbruk av sin kunnskap om psykoanalyse, og hadde høstet ufortjente økonomiske gevinster av dette.

Sigurd Hoel en dag aft psykoanalytiker

Været spiller en stor rolle i romanen til Hoel, og skal vi tro metrologiske, så var  været i virkeligheten ikke så langt unna bokens. Men stormen og uværet fant nok Hoel opp.

Sigurd Hoel Vær

Som ofte er det annonsene i de gamle avisene som tar min oppmerksomhet. Og slik er det også med denne dagen. Det skjer ikke så mye, hverken i Oslo, Norge eller det store utland, men det finnes en rekke flotte annonser, som sier en del om hverdagslivet tilbake i 1930. Her følger et knippe:

Sigurd Hoel annonse dress Sigurd Hoel annonse hatt Sigurd Hoel annonse hårvask Sigurd Hoel annonse vinterfrakkerSigurd Hoel StudbakerSigurd hoel annonse 38 øre

Det var også et ganske godt tilbud i forlystelser denne fredagen i oktober. Man var jo tross alt i hovedstaden.

Sigurd hoel forlystelser

Det må ha vært et yrende liv nede ved kaiene i Oslo. En rekke båter gikk i trafikk, både til det store utland, ja, faktisk så langt som til USA, og til både Tyskland, Danmark og England. Men også innenriks var det aktivitet i båttrafikken. Det gikk daglig båter til Vestfold, Østfold og ned til Sørlandet og helt til Stavanger.

Sigurd Hoel båt england Sigurd Hoel båt new yorkSigurd Hoel annonse aft pos 111030 båt

På idrettsfronten var det fotball som dominerte også den gang. Man kunne på søndagen få med seg semifinale i cup’en mellom Fredrikstad og Ørn fra Horten, og likte man mer hardtslående saker, så var det også et boksestevnet som ble arrangert fra lørdag til mandag.

Sigurd Hoel fotballannonseSigurd Hoel boksestevnet

Aftenposten annonserte også selv for sin avis i avisen, som seg hør og bør, og var særs stolt over opplagstallene.

Sigurd Hoel aftenposten opplag

Til slutt legger vi ved et par overskrifter fra avisen, som jeg ble litt fascinert av.

Sigurd hoel overskrift fremtid Sigurd hoel overskrift rev

Et lite glimt av Norge en oktoberdag i 1930. Artikkelen er som sagt inspirert av Sigurd Hoels «En dag i Oktober» der den 10. og 11. oktober 1930 danner rammen for hele romanens handling.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s