Riller (# 016) – Daisy Bell

Daisy Bell

Dinah Shore
Daisy Bell
1947


Dette er en sang med litt av en historie. Og det startet helt tilbake i 1892, når den britiske komponisten Harry Dacre for første gang var på besøk hos sin venn William Jerome i USA. Dacre hadde med seg sin dyrebare sykkel på båten til New York, og måtte betale en god slump med penger i tollen. Hans venn, Jerome, ytret da noen ord som ble inngangen til denne sangen. «It’s lucky you didn’t bring a bicycle built for two, otherwise you’d have to pay double duty.» Dacre syntes at «A Bicycle built for two» lød så bra at han umiddelbart satt seg ned og skrev en sang rundt denne setningen. Og slik ble altså «Daisy Bell» til.

Kanskje det merkeligste med denne sangen er at den er knyttet tett opp til moderne teknologi. Sangen er jo en kjærlighetserklæring til sykkelen, som i 1892 var rimelig moderne, men det er ikke derfor den har blitt forbundet med teknologi. Denne sangen er den første i sitt slag der man brukte talesyntese. Allerede i 1870 fantes det en maskin som simulerte menneskets tale. Maskinen var bygd a M. Faber og ble kalt Euphonia. Og Dacre som var rimelig interessert i ny teknologi, prøvde ut denne maskinen når man spilte inn sangen med artisten Dan W. Quinn.

Sangen ble en stor suksess, men forsvant etterhvert ut av historien noen ti-år. På slutten av 40-tallet, i en periode der folk flest ikke hadde råd til bil, ble denne sykkelsangen igjen hentet frem, til suksess for blant annet Dinah Shore, som vi straks skal vende tilbake til. Og i 1961, hadde IBM lansert en maskin som for første gang kunne simulere sang. Og slik kom «Daisy Bell» tilbake i søkelyset. Maskinen IBM 704 demonstrerte sine ferdigheter ved å synge seg igjennom «Daisy Bell» til stor forundring fra fremmøtte. Og det ballet på seg. Når filmen 2001: A Space Odyssey kom på kino i 1968 fikk publikum se en scene der den berømte computeren HAL 9000 som styrer romskipet i filmen, får en slags kollaps under fremføringen av nettopp «Daisy Bell».  Regissør Stanley Kubrick har senere sagt at det var på grunn av referansene både til Euphonia og IBM 704, at de falt ned på denne låten i filmen.

«Daisy Bell» har oppnådd litt av en kultstatus på grunn av sin litt spesielle historie. Og sangen er spilt inn med en rekke artister. Jeg har altså valgt meg den amerikanske skuespiller og sangerinnen Dinah Shores versjon. Hun spilte sangen inn i 1947, og fikk en stor hit med den, spesielt i et krigsherjet Europa.

dinah-shore-1944-everett

«Daisy Bell» med Dinah Shore (1947)

Som en liten kuriositet kan det nevnes at britpop-guruene i Blur gjorde en innspilling av denne sangen i 1993, og flere andre kjente band. som Pulp, Travis og Toy Dolls, har også prøvd seg på denne gamle slageren.

Det er også gjort en norsk versjon av denne klassikeren. The Monn Keys, Norges store pop-stjerner i en lang periode på slutten av -50 og et godt stykke inn i 60-tallet, spilte til og med en liten musikkvideo til programmet Slagerparaden den 11. september i 1960. Dette er med andre ord bilder fra norsk TV’s og NRK’s svært tidlige barndom. På norsk het sangen «Sykkel for To».

Daisybell song

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s