Riller (# 017) – Rubber Toy

ivor kutler jammy smears

Ivor Cutler
Rubber Toy
fra «Jammy Smears» (1976)


Første gang jeg så Ivor Cutler ante jeg ikke en gang at jeg hadde sett ham. Han spilte busskonduktøren Buster Bloodvessel i Magical Mystery Tour, mannen som blir dødelig forelsket i Ringo Starrs tante, Jeg husket godt rollen hans, en av bifigurene som gjorde inntrykk, men jeg ante ikke noe om hvem han var og etterhvert ble han glemt. Det skulle gå mange år fra jeg så The Beatles psykedeliske busstur første gang til jeg endelig ble klar over Ivor Cutlers eksistens igjen. I vår kom jeg over en sær liten sang som het «I Believe in Bugs». Låta surret rundt på min spilleliste en stund uten at jeg hang meg så mye opp i hvem som sang denne merksnodige lille visen. Men så, en dag, vet ikke hvorfor, bare glad det skjedde, sjekket jeg hvem som sang.

Og sånn ble jeg endelig introdusert til Ivor Cutlers vakre kosmos. Cutler ble født i Glasgow, Skottland i 1923. Faren var gullsmed, av tsjekkisk opprinnelse, og Ivor fikk inn finkulturen med morsmelka. Han har selv beskrevet sin barndom som en lang rar drøm, og i voksen alder ble han dimittert fra militæret nettopp med begrunnelsen at han var en drømmer som ikke passet inn. «Slike folk som deg er kun ment for kunsten», sa Cutlers sjersjant ironisk. Ivor Cutler tok det som et kompliment og staket opp kursen som poet og artist.

ivor kutler paul mccartney

Det er så mye man kunne fortelle om denne merkverdige skotten. Han ble en nær venn av Paul McCartney, etter filmrollen i Magical Mystery Tour. Han hadde også et nært vennskap med den legendariske radiomannen John Peel, og selv ble Ivor Cutler etterhvert en kultpersonlighet som aldri fikk den store berømmelsen, det gjør jo ikke kultfigurer, derav tittelen, men ble ofte referert til som en inspirasjon for mange kjente artister, deriblant navn som Morrissey og Robert Wyatt. Det var gjennom Cutlers samarbeid med Wyatt på hans album «Rock Bottom» fra 1974, at han fikk platekontrakt med Virgin. I 1976 kom albumet «Jammy Smears» som også blir holdt for å være et av høydepunktene i Ivor Cutlers diskografi. Plata er en blanding av diktopplesning og små anekdoter og viser. Han får god hjelp av sin faste bidragsyter Phyllis King.

ivor cutler searching for truth with a pin (6)

I denne omgang nøyer jeg meg med å ha en kort presentasjon av Ivor Cutler, slik at dere som leser også kan bli klar over denne mannens små skatter, om dere ikke var det fra før. I løpet av høsten skal jeg vende tilbake til mannen, med mer om hans liv og karriere. Det er nemlig hundrevis av gode historier rundt Cutler. Vil du høre mer av artisten Ivor Cutler så start med albumet Jammy Smears, det er tilgjengelig på Spotify. Virkelig verdt en lytt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s