Jeg Fant, Jeg Fant: Norges Første Fotball-Proff

Thøger Nordbø 1

I disse fotball-fanatiske VM-tider, er det vel på sin plass med litt ekstra fotballstoff. Og her om dagen kom jeg over en fin liten historie som passer perfekt for Sollie’s Krøniker. En passe rar og vindskjev fortelling om en høy staka av en kar som egentlig hadde lagt fotballstøvlene på hylla, men endte opp som Norges første fotballproff. Navnet var Nordbø, Thøger Nordbø. Ikke hørt om han? Nei, det er vel strengt tatt bare Scheie som kjenner denne historien fra før.

Thøger Nordbø spilte fotball for Frigg i sine unge år. Han fikk tre landskamper for Norge på slutten av 1920-tallet, men siden det ikke var mye penger i fotballen på norsk jord på den tiden, så begynte Nordbø å planlegge sin utdannelse, og bestemte seg for å droppe fotballen. Han studerte et år i Frankrike, og det var her proffeventyret begynte. Han kom i kontakt med en fransk klubb, og selv om han etterhvert dro hjem til Oslo igjen, beholdt han kontakten. I 1931 ble proff-fotballen innført i Frankrike, og Nordbø fikk et telegram fra Club Francais, der han ble tilbudt å prøvespille for klubben. Thøger satt seg på et fly (som forøvrig i følge ham selv nesten holdt på å styrte), og debuterte for Club Francaise den 30. Oktober 1932. I november skrev han kontrakt for ut sesongen, og ble med det samme Norges aller første fotballproff.

Mange holder Per Bredesen som Norges første proffspiller, da han signerte for Lazio i 1952, men Bredesen ble altså slått med hele tyve år av Thøger Nordbø. Grunnen til at denne historien lenge var ukjent, kan være fordi kontrakten mellom Nordbø og den franske klubben ble holdt vekk fra offentligheten i en del år, så ikke Nordbøs sjanse for å spille for det norske landslaget skulle forsvinne. Den gangen var det nemlig kun amatører som kunne representere landet sitt, og Nordbø satt som krav når han signerte for Club Francaise, at dette ikke måtte bli kjent i Norge.

Thøger Nordbø 2

Thøger Nordbø spilte kun en sesong i Frankrike. I følge Thøger selv tjente han 1800 franc i måneden, pluss kost og losji, og var svært fornøyd med det. Men oppholdet ble ingen stor suksess. Klubben rykket ned fra 1. divisjon og Norbø reiste hjem til Oslo hvor han begynte å jobbe i bankvesenet. Men han spilte fortsatt fotball for Frigg, og i 1935 fikk han to nye landskamper. Den siste mot Danmark i København, hvor han uheldigvis laget selvmål. Det ble hans siste opptreden på landslaget, og i 1938, i en alder av 34 år la han til slutt fotballskoene på hyllen. I 1949 kom han tilbake til Norsk fotball, denne gangen på den administrative siden, og var aktivt medlem i forbundstyret helt frem til 1960.

Ok, så ble det ikke det store proffeventyret, og Thøger Nordbø gikk ikke inn i norsk fotballhistorie som den store spilleren. Men mannen på 1.89 var en markant mann i norsk fotball, mer enn man kanskje er klar over, og han var tross alt Norges første proff, det skal han jaggu ha!

Thøger Nordbø 3

(Thøger Nordbø avbildet i 1975 med fotografi og kontrakt fra 30-årene)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s