Skiver jeg har kjøpt for en neve kronestykker – #001 TuriStene «Hard Valuta»

TuriStene Hard valuta cover mini

En gang i blant vil jeg hente frem gamle skiver her i Sollies Krøniker, plater jeg har kjøpt billig og som jeg stort sett ikke har hørt før. Noen ganger gjør jeg noen geniale kupp, andre ganger er det den velkjente katta i sekken som blir med hjem. Noen av disse skivene henter jeg frem fra mørkets dystre kroker for å ta dem under lupen, om det er verdt det eller ikke. Jeg kjøper noen skiver på loppemarked og bruktsjapper i løpet av et år. Og jeg prøver å ta meg tid til å høre gjennom platene jeg kjøper minst en gang før jeg gir dem opp. Av og til får jeg meg en positiv overraskelse.

TuriStene (viktig med den store S’en)  med «Hard Valuta»  ble kjøpt for slikk og ingenting på en bruktsjappe i Brugata. Coveret var slitt, men selve vinylen så ganske bra ut. Jeg plukka den med meg uten særlig forhåpninger, og med svært lite peiling på hva slags band dette var. De sang på norsk, ga ut skiva i 1981, og det var omtrent det jeg visste på forhånd.

Nå vet jeg mer, mye mer. TuriStene kom fra Drammen, og de første konturene av bandet dukket opp av alle ting i en sjømannskirke i New Orleans. Kameratene Espen Blattmann og Tor Berg dro på guttetur til Statene, og spilte i en periode mot kost og losji i denne kirken. Folka som drev kirka begynte å kalle dem turistene våre, og gutta dro hjem til Norge og Drammen med bandnavn og litt spillererfaring. Blattmann og Berg fikk samlet sammen et par kompiser til, Ove Nestaker på bass og Pete på trommer, fikk etter hvert noen spillejobber, og i 1979 spilte de på Slottfjell-festivalen i Tønsberg og på Saga on the Rock i hjembyen. De begynte å få status som et bra liveband, kom på forsiden av lokalavisa, og høsten 1980 ble de plukket opp av Ola A. Sørli, som drev NotaBene Records, og var mest kjent som manageren til Dollie, som var stjernene på plateselskapet hans. Noen måneder etter kom første singel «Gråt ikke mer/Fri» uten at alt for mye skjedde. Mot slutten av oktober 1981 kom første og eneste album «Hard Valuta» ut. Plata lå tre uker på VG’s albumliste med 33-plass som høyeste plassering. Men der eventyret så ut til å være i gang, der slutta det også. Bandet ble oppløst året etter, i følge frontmann Tor Berg av mange forskjellige årsaker. Det er i store trekk den korte historien om TuriStene. Så hva med selve musikken?

Turistene bandfoto mini

Noe av poenget med denne posten er jo å høre gjennom disse skivene jeg har kjøpt for en neve kronestykker. Og første møte med musikken til TuriStene er «Fri», første låt på side 1 på vinylen. Og dæven som norsk pop og rock må ha vært glad i reggae på begynnelsen av 80-tallet. Store hits som «Livet er for kjipt» med Lars, og ikke minst den svært plagsomme men fengende «Svake mennesker» med Jannicke hadde reggae som grunnstamme i melodilinjen. Og band som The Aller Værste og Lumbago flørtet også med sjangeren, selv om førstnevnte band vel var mer inne i Ska-bølgen. Vel, ferdig snakka om det og tilbake til TuriStene. «Fri» er en fengende liten pop-sak med et keyboard-riff som lett blir sittende fast. Ofte et tegn på en god poplåt. Tekstlinja går slik:

Ferdig med skolen
Hva gjør du nå?
JOBBE
Samme hva du begynner med
Du må
JOBBE

Med andre ord, unge og frustrerte, et band som identifiserer seg med ungdom som har fremtidsangst. Joda, gutta i TuriStene var jo selv relativt unge, og tekstmessing er dette i alle fall langt forbi nevnte Jannicke. Men det er ikke nødvendigvis en stor bedrift å få til. Jeg må høre mer, og neste spor er A-siden på deres første og eneste singel «Gråt Ikke Mer». Litt mer New Wave-influert musikk her. Funky bass, det minner litt om Lustans Lakejer fra Sverige. Igjen er dette slett ikke verst. Gutta kan spille, men denne gangen blir teksten litt vel svulstig, selv om det på en måte kler musikken her.

Og den lengsel jeg får
gir en sannhet som står
og vakler mot mitt dikts tomme ord

Ja, ja, jeg har definitivt hørt verre ting. Spor 3, «Skyldig» er også ganske bassorientert, Tor Berg synger med schwung på stemmebåndet i refrenget, og denne låta minner meg litt om Lumbago, som vel er det bandet som ligger nærmest TuriStene i uttrykk. Men Berg mangler snerten som Morten Jørgensen hadde i stemmen, og ikke minst har ikke tekstene samme vidd. «Putta i Bås» er en spretten sak, men jeg merker nå at jeg er begynner å bli lei den litt anstrengende måten Tor Berg synger på. Igjen handler teksten om ungdommelig frigjøring. Et tema som er en rød tråd gjennom hele skiva. Neste låt heter for sikkerhets skyld «Lediggang» sånn for å understreke trenden. Et av albumets hardeste låter, med tøffe gitarriff. Her tror jeg det er Espen Blattmann som synger hovedvokal og det er en behagelig pause fra Bergs litt påtrengende vokal. hvorfor synger ikke Blattmann oftere? Siste spor på Side 1 er «Mye Mer å Gi», og her skjer det noe. Det er litt mørkere, litt mer neddempet, de eksperimenterer med lyd, med stemmene, og teksten, nok en gang om det å være ung og misforstått, fungerer bra her. Albumets høydepunkt.

Jeg snur plata og «Hvor Langt» spiller opp. Her har vi skivas ballade. Plutselig høres Berg ut som Lage Fosheim, og det slår meg at TuriStene også kan minne en del om Broadway News, bandet til Fosheim før The Monroes. En helt grei låt, men teksten er litt i overkant klisje.

Du har gått rundt og leita etter identitet
har finni deg en grunnmur – en personlighet
En slags mening med livet ditt tross alt

Litt Teigen-filosofi der, eller kanskje en versjon av Trond Viggos klassiske «Tenke Sjæl»? Ikke blant mine favoritter på albumet. «Noe mer» fungerer heller ikke særlig bra. Bandet er i ferd med å bruke opp ideene, og vokalen her er direkte plagsom. Stakkato, nesten litt Jannicke (nå igjen!) over dette, uten hennes komplette hemningsløshet. «Voldtatt» er en slik låt som man føler man må ta på alvor, siden teksten omhandler et såpass sårbart tema. Og det er jo fint tenkt, men det fungerer ikke særlig bra. Igjen er de i reggae-land, og teksten faller fryktelig igjennom. De vil så gjerne si noe om hvor jævlig en voldtekt er, men ender med at det vipper over til å bli litt ufrivillig morsomt. Ikke bra. Neste tittel «Satan, Vik fra Meg» var så provoserende i Norge i 1981, at denne havnet på lista over låter NRK ikke kunne spille. Det er da noe. Men sangen burde ha blitt boikottet av andre årsaker enn den skumle tittelen. Låten henger ikke sammen på noe vis. Teksten er dypt moraliserende, musikken er bare rot. Jeg forstår rett og slett ikke hva TuriStene ville med dette, og hvorfor de valgte en slik tittel. Siste sang er en slags samtidsreflekson over en nyhetssak fra mars 1981, om mannen som ville drepe President Reagan, John Hinckley jr., som var så dypt forelsket i rollen Hollywood-stjernen Jodie Foster spilte i Taxi Driver, og var villig til å drepe for å få oppmerksomheten hennes. Kul ide å skrive en låt om dette, og låta er i det minste den beste på side 2.

Forstå meg
hva jeg prøver å si deg
Jeg kan aldri nå deg
Men jeg har et liv å gi deg

Men alt i alt er side 2 rett og slett en liten nedtur. Det er en flere låter på side 1 som fungerer bra, men det går ganske galt med det siste fem låtene. Hard Valuta er definitivt ikke en glemt klassiker, men tre-fire av låtene burde ha blitt hentet oftere frem på radio og i folks bevissthet. TuriStene sang på norsk, var samfunnsengasjerte, ville noe, kan til tider minne om en slags ung musikalsk versjon av filmparet Wam & Vennerød som opererte i samme tid.  Som W&V blir de til tider bare patetiske, men som filmparet, bandet hadde noe som kunne ha blitt bra.

Hvordan det hadde gått med flere plater, se det får vi aldri vite. Jeg tror ikke norsk rock ble snytt for det helt store. Det ble altså med «Hard Valuta», om man ser bort fra at TuriStene, som så mange andre band, gjenoppstod i ettertid. De spilt live i hjembyen Drammen i 2011, og tidligere i år ga de ut en ny låt, «Jeg er her». På den låta har bandet bare blitt noen kjedelige middelaldrende menn, og det ligner svært lite på låtene på «Hard Valuta», men det skulle vel bare mangle. Det er 33 år mellom de gamle sangene og den nye utgivelsen. Jeg merker jeg ikke trenger en ny skive med denne gjengen, men de har ingenting å skamme seg over når det gjelder deres første og eneste album «Hard Valuta». Den skiva var slett ikke så verst.

TuriStene logo mini

TuriStene laget også en musikkvideo i sammarbeid med Norsk Film. Her er «Fri»:

Her er TuriStene i comeback-konserten fra 2011, hvor de spiller «Skyldig»:

Anmeldelse av «Hard Valuta» i Aftenposten 18. November 1981

TuriStene i Aftenposten 181181

turistene kz 3
turistene kz 2Turistene 1

TuriStene tekst 1 TuriStene tekst 2

En kommentar om “Skiver jeg har kjøpt for en neve kronestykker – #001 TuriStene «Hard Valuta»

 1. Fin blogg! Fikk nesten lyst til å ta opp pennen og oppdatere min egen musikkblogg som ligger i dvale for tiden.
  Kom hit etter et søk på «Turistene – Hard Valuta», som jeg i motsetning til deg har kjent til og eid på kassett siden 1981. I tillegg har jeg to pene eksemplarer på vinyl. Disse to har akkurat fått seg en grundig vask i min selvbygde ultralydsvasker, og under det som bare skulle være en testlytt ble jeg selvsagt sittende hele platen gjennom og mimre. Rart med det en lyttet til i 15-årsalderen, samme hvor dårlig det viste seg å være i ettertid, så sitter det meislet fast i sjelen for all tid.

  Når jeg nå dykker ned i denne utgivelsen igjen(det er nok noen år siden forrige gang) slår det meg hvor sammenfallende oppfatningene våre er, og hvilket uforløst potensiale som bodde i dette bandet. Produksjonen er god og det låter fett, men i dag merkes Tor Bergs masete vokal og tidvis patetiske tekster ekstra godt. Pretensiøst og politisk korrekt, som norsk rock gjerne var i starten av 80-tallet, men også ganske så flaut.
  Likevel, mine favoritter «Lediggang» og «Mye mer å gi» fungerer fortsatt bra. De har holdbarhet.

  En kan bare undre seg over hvor Turistene hadde tatt veien hvis de hadde fortsatt. Gjerne utforsket sine mer dystopiske postpunk-sider – som på nevnte spor. Men, som du oppsummerer, norsk rock ble neppe snytt for det helt store.

  Keep up the good work!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s