Pop-Spesial 1978

Grease

Høsten 1978 var jeg fullstendig oppslukt av en film. Filmen var en nostalgisk tripp til en tid en stund før jeg ble født, fra et land jeg kun kjente via film og ikke minst musikk. Filmen het «Grease», og musikken fra soundtracket var høyt på min liste over plater jeg ønsket meg. Jeg og min beste kompis så filmen tre ganger i løpet av en uke, og jeg rappet brylkrem fra fatter’n. Fant tuben innerst i toalettskapet, sikkert en overlevning fra 60-tallet.  Vi klina inn håret med gammelt fett, laget dårelåkk foran og ducktailes bak, og følte oss veldig kule. Jeg begynte å gå med kam i baklomma og var dødelig forelsket i Olivia Newton-John.

Det var ikke bare jeg og kompisen min som digga Grease denne høsten. Hele Norge danset etter 50-talls toner, og alle jentene var forelsket i John Travolta, som var verdens største filmstjerne denne høsten, fersk fra suksess med Staurday Night Fever. VG-lista, som var den ledende musikklista i Norge, bar også kraftig preg av filmen. Tre låter på Topp Ti, og nummer en på LP-lista. Alle elsket Grease.

VG-lista 24 okt 1978(VG-Lista 24. Oktober 1978)

Jeg har siden prøvd å høre litt på filmmusikken, men klarer ikke å hente frem den store entusiasmen. Dette var nok et slikt tids-øyeblikk som tilhører akkurat høsten 1978. Jeg har sett filmen om igjen et par ganger, og det har forsåvidt vært et hyggelig gjensyn, selv om jeg nå sliter litt med å forstå denne voldsomme entusiasmen vi hadde for Grease i 1978.

Når jeg leser VG-lista, så slår det meg at det er utrolig mange av låtene som har blitt gjengangere på radiostasjoner, fester og diskoteker i ettertid. Store 70-talls navn som Abba, Boney M., Dr. Hook, 10cc, Gasolin og Blondie har karret seg fast i folks bevissthet, og blir alle spilt relativt jevnt og trutt fortsatt. Men det var altså Grease som var det helt, helt store tilbake til denne høsten mot slutten av sytti-tallet. Vi omfavnet 50-tallet, som i 1978 for oss fjortiser virket som lysår siden, selv om det altså den gang bare var 20 år tilbake i tid. Omtrent som Lillehammer-OL nå. Det er rart å tenke på, det!

VG 10 på topp 24 okt 1978(Klikk på artikkel for stor versjon)

(VG topp 10 – 14 okt. 1978 på Spotify)

(Dr. Hook’s album «Pleasure & Pain i sin helhet på Spotify)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s