Sollie hører på P 13- Del 1: Tidenes Morgen

Tidenes morgen 1
Jeg har lenge tenkt at jeg burde skrive litt mer om radio. I fjor ble det jo noen poster, og nå er det på tide igjen. Radio er et undervurdert medium i våre dager. Alle snakker om TV-serier, filmer, ja sågar Pod-cast (som jo ofte er en slags radio) og lydbøker får mer spalteplass enn radio for tiden. Jeg for min del hører mye på radio. Men jeg skal erkjenne at jeg har skylapper på. Av norske kanaler hører jeg konsekvent på NRK og ingenting annet. Hadde dette vært på 70-tallet hadde jeg bare hatt en kanal å forholde meg til, men siden den gang har NRK først sakte, så etterhvert med stort tempo, blitt til en mengde kanaler. Man teller nå tretten rene kanaler, og hvis man tar med de fire nisjekanalene til P-3 er vi opp i sytten. En av de relativt nye kanalen, de hadde et års jubileum her for noen uker siden, NRK P13, er den kanalen jeg har falt mest for i den senere tid. Jeg skal villig innrømme at jeg begynte å høre på den kanalen når Sagen-brødrene og Bjarte Tjøstheim flytte dit fra P-3. Men siden har jeg oppdaget mye annet fint her også. For oss som følte vi var vokst fra P-3 har P-13 blitt et veldig bra alternativ. Musikkprofilen treffer min smak overaskende ofte og flotte radiofolk som Kari Slaatsveen, Siri Kristiansen, Knut Folkestad, Harald Are Lund og nå også Espen Thoresen gjør sitt til at jeg føler meg hjemme her.

Jeg tenkte at jeg i de kommende uker skal jeg ta for meg en del av programtilbudet på denne kanalen. Skrive litt om de faste postene, som det så fint het i gamle dager, og kanskje våge meg på både ris og ros. Som gammel radiomann tar jeg sjansen på det. Og først ut blir da, på en måte naturlig nok, morgensendingen Tidenes Morgen. Jeg valgte å starte med en mandags-sending tidligere denne uka (09 feb 2015) og da var det Shaun Henrik Matheson og Marte Stokstad som var programledere. Jeg antar at det er de som også er de faste stemmene sånn til vanlig, selv om jeg ikke kan garantere at de muligens rullerer litt her. Programmet begynner rett etter nyhetene klokka 06.30 og går frem til 09.00. Matheson har drevet morgenradio før i P-3 morgen sammen med blant annet Steinar Sagen, og har også jobbet en lang periode i P-2. Marte Stokstad er vel nesten mer kjent fra TV enn radio. Hun har vært programleder i Idol, Norske Talenter og MGP, men har også lang fartstid på radio og sendte ettermiddagsradio fast i NRK P-3 fra 2003 til 2006. Så det er erfarne folk, dette her.

MOBEN_20130130-_J0A9793 Tidenes morgen 2

Morgensendinger har jo god tradisjon på P-3 (som vel må regnes som P-13s moderskip). Den store klassikeren var vel Holger Nielsens Metode som gikk fra 1999-2003 og skapte en rekke nye stjerner, blant annet Petter Schjerven, Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim. Et legendarisk radioprogram som satt en helt ny standard for morgenradio. Og jeg klarer å høre at Tidenes Morgen er et barn av sitt opphav. Det ligner ikke på Holger Nielsens Metode på alle plan, men noe av den samme ledige og humoristiske stilen er på plass.

Den første halvtime av sendingen skjer det ikke all verden, og det er helt greit. Vi snakker tross alt om radio før klokka syv om morgenen. Musikken er alltid viktig i slike sendinger og her får vi en blanding av gamle travere som Pretenders og Queen, og litt norsk fra Bigbang og Bel Canto. Joda, det lyder bra i mine ører. De legger også på litt sløy reggae fra Peter Tosh (reggae på morran kan aldri gå galt). Det eneste jeg bet meg merke i av studiostikk den første halvtimen var litt morsom info om bergensartisten Magnet. Tre ting du ikke visste om Magnet, at han bor på en nedlagt gård utenfor Bergen, han står i Guinness rekordbok og han er veldig hyggelig. Og han elsker å juge. Det var vel strengt tatt fire ting, men joda, Magnet er jo en bra fyr, så jeg liker at de snakker om han.

Timen mellom 7 og 8 blir det litt mer fart, naturlig nok. Morsom nyhetsoppsummering kalt Lyden av Drama, en lytterkonkuranse kalt «Hvem sa Dette??» som fungerer helt greit. Når de så spiller Waterboys med Fisherman’s Blues merker jeg at jeg blir veldig positivt innstilt. Det er morgenlåta si, det. Burde vært obligatorisk i enhver morgensending. Veldig morsomt studiostikk om Kodespråk, der de virkelig får frem smilet. Det kan ha noe med at jeg allerede var blid etter Waterboys, men dette var gøy. Og så følger de opp med Jaa9 & OnklP. Og her føler jeg programmet peaker. Jeg sitter morgenfrisk og fornøyd og vugger i takt. Litt slappere blir det om Grammys, spalten «Forskning viser:» går meg litt hus forbi, så våkner jeg litt til livet av musikken til Oslo Ess som må være Norges beste rockeband for tiden. Rett før nyhetene kjører Matheson og Stokstad en liten Norge rundt med lokalaviser, og som kjent fra andre programmer, både på TV og radio, det blir jo alltid litt gøy. Halden Arbeiderblad og Tvedestrandposten gir oss de små rare nyhetene.

Tidenes morgen 4

Siste timen av Tidenes Morgen innleder med en gjest i studio. Asbjørn Slettemark er innom og snakker om verdens kjipeste fengsler og veldig mye annet. Jeg lurer egentlig mest på hvorfor denne mannen ikke får sitt eget program snart (eller har han det?). Han er jo gjest absolutt overalt for tiden. Jeg er ingen stor fan av Slettemark og blir nok litt farget av det. Og han er der alt for lenge. Godt over en halvtime med Hr. Slettemark blir litt i overkant. «Dagens App» derimot, var en kul greie. En kar som heter Ole Martin presenterer en app kalt autorap og vi får et par glimrende lydeksempler. Den appen må jeg skaffe meg. Og med musikk fra blant annet The Killers og a-ha glir denne morgenradioen nå svært bra igjen. Det går mot slutten. Matheson og Stokstad oppsummer sendingen og hva de har lært. Og jeg har lært at dette her fort blir mitt radiovalg på morgenkvisten fremover.

Tidenes morgen 5

Marte Stokstad og Shaun Henrik Matheson kommer bra ut av dette. De har ikke minst en veldig god kjemi i studio, og det er nesten litt betegnende at de nesten er bedre uten gjester. For øvrig har de også meget behagelige radiostemmer, som tross alt er svært viktig, spesielt på en morgensending. Det ble alt for mye Slettemark, men det er vel også det eneste negative i denne morgensendingen. Alt i alt gir jeg helt klart en tommel opp for Tidenes Morgen (bra navn, forøvrig) og kommer definitivt til å høre flere sendinger.

Hør sendingen her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s