Hvor mye koster en TV-Lørdag på NRK?

NRK TV kveld 6

Det har til alle tider siden kringkastingen etablerte seg for alvor i 1933 vært store diskusjoner og krangler om økonomi. Nå for tiden diskuterer man jo heftig om NRKs nett-Tv burde bli en betalings-variant. Lisensen må vi jo uansett betale. I Norge ble kringkastingsavgiften for radioapparater innført i 1924. Avgiften på 20 kr ble betalt til Telegrafverket. Etter 2. verdenskrig fikk NRK ansvaret for innkreving av avgiften. Vi skal tilbake til 1986 for å se litt nærmere på hva man brukte penger på den gangen i NRK.
NRK TV kveld 2
Hva koster rett og slett en TV-lørdag, spurte Aftenposten lørdag 22. Februar 1986, og kunne varte opp med både tall og annen oversikt. Knut Bjørnsen var den dyreste mannen å holde i gang når han velkledd og kjekk presenterte Kvitt eller Dobbelt i beste sendetid på lørdagskvelden. Nå var det ikke det at han kostet så mye. Dette var jo en stor produksjon, og sendingen kom i alt på drøye 400 000 kroner, og da regner jeg med at premiesummen på 48 000 kroner som man kunne vinne om man hadde kunnskapene i orden, også var inkludert.

NRK TV kveld 1

Halv-Sju var også en relativt dyr produksjon, spesielt om det var distriktene som stod for sendingen. 200 000 kroner måtte man blå opp med om det skulle bli noe av Halv-Sju fra Tromsø. Men da fikk man også med en helt ny episode med Randi og Ronnys Restaurant av Tramteatret. Sport har alltid kostet og på en god tredje plass kom sendingene fra Skiskyting-VM. 185 000 kroner kostet det å vise drøye tre timer, og da hadde man inkludert lønningene til Kjell Kr. Rike og Jon Herwig Carlsen. Det billigste programmet gjennom dagen var Barne-TVs Skrotnisse og vennene hans som kun kostet 10 500 kroner, men så var jo det en samproduksjon med de andre nordiske landene.

NRK TV kveld 4

Alt i alt måtte man betale 2,5 millioner kroner for en TV-Lørdag i Februar 1986. Ikke akkurat småpenger for nesten 30 år siden, og i følge konsumprisindeksen tilsvarer det 5 347 656 kroner i 2015. Fortsatt sitter jeg med en følelse av at en TV-Lørdag i 2015 er dyrere sånn alt i alt enn 5 millioner, men det kan jeg jo bare anta. Det sitter sikkert noen kloke hoder på Marienlyst som kunne sagt mer om akkurat det.

(klikk på bilde for større versjon)
nrk tv prg 22 feb 1986

NRK TV kveld 3 NRK TV kveld 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s