De Tre Store, og et par til – Et legendarisk møte i Mai 1972

Flimra Collage

I 1972 red visebølgen fortsatt høyt i Norge. Folk som Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik var alle store navn og solgte mye plater og ikke minst visebøker. Den 26. Mai 1972 var de alle bedt opp til NRK på Marienlyst for å diskutere norsk musikk, visebølgen og sin egen rolle i dette. Med var også Lars Klevstrand og Bjørn Morisse (Young Norvegians). Programleder Kalle Fürst ledet en ualminnelig uhøytidelig sending til å være NRK i 1972, i alle fall de første minuttene før gutta forstod at sendingen allerede var i gang. Det er absolutt interessant å se dette 43 år senere, spesielt når man vet hvilken stor rollen flere av disse artistene skulle få etterhvert i norsk musikkliv. Sunde, Kalvik og Klevstrand var alle 25 år, Nilsen bare 22 og Morisse var hele 28 år når opptak ble gjort, og alle var etablerte navn i norsk visemiljø. Det diskuteres mye om formålet med musikken, tekstene, det norske kontra det utenlandske og om veien videre. Det underlige her er at det ikke blir sagt et ord om jentenes plass i miljøet. Her er det fem karer som blir intervjuet av en fyr midt i 70-åras kvinnefrigjøring, og ikke en gang snakkes det om jentene. Så selv med langt hår og skjegg, liberale og ungdommelige, så skinte det godt gjennom fra hvilken tid artistene kom. Flimra gutta Dette er et svært interessant tidsdokument på flere måter. Vi får se og høre noen av de mest vesentligste norske artister de siste 40 årene i sin relativt spede start, og også høre dem fremføre flere sanger direkte i studio. Det drikkes Brigg (lettøl) og askebegrene står fremme (man kunne røyke overalt på denne tida) og alle gutta har relativt langt hår og ser svært så riktig ut klesmessig. Flimra Lillebjørn 2 Her kan du høre et lydopptak av hele sendingen, og det fungerer nesten like bra som et radioprogram. Det blir fremført seks låter i sendingen, Øystein Sunde «Ti Døgn ute og To døgn fri», Lars Klevstrand «Griskoktrøsta», Bjørn Morisse «En også To», Finn Kalvik «Elegi», Lillebjørn Nilsen «Den Bakvendte Visa» og tilslutt gjør Klevstrand og Nilsen en Rudolf Nilsen-komposisjon «Flaggene».

Flimra Finn 1


Har du lyst til å både se og høre programmet i sin helhet kan du gjøre det ved å klikke på NRK.TV, så vil du komme direkte til programmet.

Vise-Flimre 26 Mai 1972 som lydfil


Her spiller Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik «Ti Døgn Ute og To Døgn Fri», med en svært morsom intro

 

Finn Kalvik og Øystein Sunde gjør Kalviks «Elegi», og her diskuteres det om stemming av gitar med mer. Låta begynner først etter 1 min og 40 sekunder.


Visebøkene som det referes til i både sendingen og i denne posten, var en serie gitt ut av Gyldendal i 1971, der Finn Kalvik, Bjørn Morisse, Lars Klevstrand og ikke minst Lillebjørn Nilsen ga ut sine viser og tekster med gitar-korder, til stor suksess. Visebok lillebjørn flimra visebok finn Flimra Visebøker


Ikke at det har aldeles mye med denne posten å gjøre, men på bordet i studio kan man observere en rekke ølflasker, og som nevnt er det altså Brigg som serveres. Om noen skulle være i tvil om hva Brigg var, kan man ta en titt på denne annonsen fra Aftenposten fra samme dag som programmet ble sendt, den 26 Mai 1972… Hmm, lukter vi produktplassering her, NRK? Brigg 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s