Jeg Fant Jeg Fant (# 010) – Søren Superstar

Svar oss Søren hele siden

En gang i tiden var ukebladet Det Nye omtrent det eneste bladet som skrev om og for ungdom. Den gangen hadde bladet en profil som også til dels var rettet mot gutter, spesielt var musikksidene, som etter hvert ble styrt av selveste Yan Friis, viktig stoff for meg som tenåring. Men for all del, det meste var jo rettet mot jenter. Motestoff, billedromaner, Dette hendte meg, garnoppskrifter og mattips var jentestoff, definitivt. Men siden de også kunne finne på å skrive om Kiss over to sider, ha opp til flere artikler om filmstjerner som Terrence Hill og Charles Bronson, var det mer enn bra nok for meg. Jeg hadde faktisk abonnement på bladet fra 1978 til 1981.

En side som alle måtte lese, var superstjernen over alle superstars, Søren Superstar selvfølgelig. Hver uke regjerte Søren over en hel side med Svar Oss Søren. Her kunne frustrerte ungdommer komme med spørsmål, man kunne sende inn problemstillinger og lage skreppe og type-toppen. Søren svarte på sin helt særegne måte, og ble en institusjon for norske ungdommer på 70 og litt inn i 80-tallet.

Noe av det som gjorde Søren enda mer mystisk, var at hans identitet var hemmelig. Ingen viste hvem Søren egentlig var. Diskusjonen går faktisk den dag i dag visse steder på nettet, spesielt på Facebook, og teoriene har vært mange. Lenge var det et rykte om at det var Yan Friis som var Søren, så dukket teorien om at det var Tor Milde som stod bak, andre navn som Peter Nagy og Jahn teigen ble nevnt. Sannheten skal jeg nå servere dere. Jeg kjenner et par journalister som jobbet i Det Nye på 70-tallet, og etter noen øl fikk jeg historien. Søren Superstar var ikke en person, men en figur som ble skapt av redaksjonen i Det Nye. Man utarbeidet svarene i plenum, sørget for at språket og stilen fikk en egen stil. På 90-tallet gikk Jan Amundsen, tidligere Det Nye-skribent, spesielt for videosidene på 80-tallet, ut i media og avslørte at han var Søren Superstar, og det stemmer tildels i en periode utover på 80-tallet. Men når Søren Superstar var som mest populær på 70-tallet, var han altså et redaksjonsansvar for flere skribenter, deriblant Amundsen, Nagy og Friis.

Svar oss Søren 1

Sånn, der har dere den virkelige historien bak Søren Superstar. For øvrig startet man opp spalten helt tilbake i 1968, da under navnet Svar Oss Simen, der Ola Bauer skrev under navnet Simen, som  var mye mer seriøs og ordentlig. Først i 1972, når man forandret navn til Søren (takket være klager fra Dagbladets Simen Skjønberg), begynte personligheten til Søren å utvikle seg til å bli den ungdomsguruen han etter hvert ble for 70-talls generasjon av tenåringer her i Norge.

Og nå er det vel på tide å hente frem litt småklipp fra bladet, slik at vi kan friske opp i Zhe Inglish-Kåårs, fortvilte forelska tenåringer, Fanbrev, frustrerte ungdommer som ikke orker gamlingene lenger osv. Her følger en rekke klipp fra Søren Superstars side i Det Nye på 70-tallet, der du også møter Sørens feminine alibi, Sørine Supersoul.

 

Svar oss Søren 2

Svar oss Søren 5Svar oss søren 7Svar oss søren 6 skreppetoppenSvar oss søren 11Svar oss Søren 16Svar oss Søren 15Svar oss søren 14Svar oss søren 13Svar oss søren 12Svar oss søren 12 Sørine SupersoulSvar oss søren 10Svar oss søren 9Svar oss søren 8

6 kommentarer om “Jeg Fant Jeg Fant (# 010) – Søren Superstar

  • hei, og takk for kommentar. Ja, dette er en liten tidsreise. Dette var ungdomstida til de som nå er 50, ja, til og med nærmere 60 år. Søren Superstar var en stor helt for denne generasjonen. Jeg rakk akkurat å bli gammel nok før Søren Superstars stjerne sluknet på 80-tallet. Og bare så det er sagt. Posten er nå oppdatert med mange flere leserinnlegg fra siden til Søren.

 1. Svar Oss Søren forsvant så vidt jeg vet i 1985, så ja, da hadde du fått det med deg sånn omtrent akkurat. Men jeg er faktisk ikke sikker når de sluttet med Søren. Kan være det varte lenger ut i 80-tallet, men da hadde jeg skiftet lesestoff til Puls og Nye Takter.

 2. Søren ble «avslørt» i Norge Rundt i 2007……
  Søren Superstar
  Søren Superstar var god å ty til, men ingen visste hvem han var. Mange trodde det var Yan Friis, men det var det ikke. I Norge Rundt i kveld får du vite hvem som skjulte seg bak vignetten Søren Superstar, men han er for lengst forsvunnet ut av spaltene.

  Dagens Det Nye er totalt forskjellig fra de første numrene som kom ut, naturlig nok.

  http://www.nrk.no/programmer/tv/norge_rundt/1.3985506

  • Takk for innspill.

   Norge Rundt fortalte nok bare en flik av historien. Søren Superstar var en redaksjonsidé, og ikke en person.

   Og Det Nye etter midten av 80-tallet gikk tilbake til det bladet startet opp som på 60-tallet. Et blad for jenter som var opptatt av mote. Det var først mot slutten av 60-tallet de forandret profilen mot begge kjønn. På 70-tallet og tidlig 80-tall var Det Nye omtrent det eneste stabile ukemagasin for ungdom, og hadde en relativt unik posisjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s