Riller (# 015) – You Belong to me

bob dylan you belong

Bob Dylan
You Belong to Me
1992/1994


Første gang jeg la merke til «You Belong to Me» satt jeg i baksetet på en sliten Chevorlet-van, mens vi kjørte gjennom New Mexico, i området der de bedrev prøvesprengninger med Atom-våpen på 40-tallet. Fortsatt stod det skilt med advarsel om å oppholde seg over tid i dette området. Vi var på vei mot White Sands, og spilte sountracket til «Natural Born Killers» på full guffe. Plutselig kommer det en låt som skiller seg ut. Den er rolig, nesten litt melankolsk, og vokalisten synger med en nasal, nesten lys raspende stemme. Det gikk en stund før jeg forstod at stemme tilhørte selveste Bob Dylan.

Sangen ble skrevet tilbake i 1952 av Pee Wee King, Chilton Price, and Redd Stewart, og ble ganske raskt spilt inn i en rekke versjoner. Den mest kjente stod nok Jo Stafford for. Hennes versjon toppet listene både i USA og Storbritannia i august 1952. Av de tidlige innspillingene av låta er nok min favoritt versjonen til Patti Page som også spilte den inn i 1952.

patti page you belong

 

Dean Martin gjorde også en fenomenal versjon høsten 1952, også den verdt å låne øret til.

dean_martin-you_belong_to_me_s

 

Når Rock’n’Roll tok over listene i 1956/57 så kom sangen igjen inn på Topp ti, denne gangen i en rockversjon av Gene Vincent.

gene vincent you belong

 

Siste gang den kom inn på Billboard-listene var i 1962 da vokalgruppen The Duprees gjorde en stødig versjon.

the duprees_you_belong_to_me_lp

 

Men altså, selv om alle disse versjonene er svært gode, så er det ingen som slår Bob Dylan. Han spilte den inn til 1992-albumet «Good as I Been to You», men den ble droppet, og dukket altså først opp i 1994, når den ble brukt i filmen Natural Born Killers. Og det er denne versjonen som traff meg der jeg satt i den gamle chevy-van’en på vei til White sands og El Paso en høstdag i 1995. Siden har låta vært med meg titt og ofte.

nbk you belong

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s